Kimyasal Arıtma
Kimyasal Arıtma Tesisi
Kimyasal Arıtma Tesisi, Üniteleri endüstriyel nitelikli olan ve biyolojik olarak parçalanamayacak maddeleri içeren atık suların arıtılmasında kullanılır. Kimyasal arıtmada, suda çözünmüş veya askı halde bulunan maddeler, suya kimyasal maddeler (koagülant, polielektrolit vb.) ilave edilerek çöktürülür çamur halinde sudan ayrıştırılır.
-
Kimyasal arıtma işlemi ile askıda katı madde, KOİ, BOİ, ağır metal ve fosfor gibi parametrelerin suyun içerisinden ayrıştırılması sağlanmaktadır.
-
Kimyasal arıtma sistemleri atık suyun içeriğine ve müşterilerin tercihine göre çelik konstrüksiyon yada betonarme şeklinde inşa edilebilir.
Kimyasal arıtma sistemleri; suda çözünmüş ya da askıda bulunan bazı maddelerin fiziksel durumunu değiştirermek suretiyle, çökelmelerini sağlamak için uygulanan birtakım arıtma işlemlerini kapsar. Kimyasal arıtma işlemi uygulaması sırasında, uygun pH değerinde bulunan atık suya çeşitli kimyasal maddeler atılır yani atık suya (koagülant, polielektrolit vb.) eklenir, sonra çöktürülmek istenen maddeler çökeltilerek çamur halinde mevcut atık sudan ayrılır.
Kimyasal arıtma sırasında uygulanan işlemler genel manada diğer yöntemlerle bir türlü atık sudan uzaklaştırılamayan ve suda çözünmüş halde bulunan su kirleticilerin kimyasal reaksiyonlarla çözünürlüğü düşük bileşiklere dönüştürülmesi ya da kolloidal ve askıda maddelerin yumaklar halinde oluşturarak çökertilmesi suretiyle giderildiği bir takım işlemlerdir.
Bu yöntemin uygulanacağı, kimyasal arıtma işleminde kullanılacak endüstriyel atık su tesisi önce projelendirilir ve ardından tesis en kısa zamanda çalışır durumda müşterilere teslim edilir. Mevcut işletme endüstrisinin tipine ve arıtılacak olan atık suyun özelliğine göre değişik prosesli olarak tasarlanan kimyasal paket atık su arıtma tesisleri yüksek verimle çalışmaktadır.
Kimyasal arıtma üniteleri günümüzde pek çok sektörde tercih edilen sistemlerden biridir. Kimyasal arıtma ünitelerinde Su kirliliği baz alınarak istenilen atık suyun çıkış suyu kalitesine göre fiziksel ya da biyolojik paket arıtma üniteleri de alternatif olarak kullanılabilir.
Kimler kimyasal arıtma sistemi kullanabilirler?
-
Galvaniz – Kaplama endüstrisi
-
Alüminyum fabrikaları
-
Boya fabrikaları
-
Tekstil fabrikaları
-
Mezbahaneler
-
Hastaneler
-
Yağ fabrikaları
-
Petrokimya endüstrisi
-
Et entegre işletmeleri
-
Diğer endüstriyel işletmeler
TT Arıtma Sistemleri firması sizlere yılların vermiş olduğu tecrübe ve Arge çalışmaları ile doğru çözümler ve teknoloji seçimi yapmaktadır.
Diğer Arıtma Sistemleri
-
Paket arıtma tesislerinde havalandırma süresi ne kadar olmalıdır?Evsel nitelikli atıksuların arıtılmasında kullanılan paket arıtma tesisleri ardışık kesikli aktif çamur prosesine göre çalışmakta olup günlük 4 periyotta arıtma işlemi gerçekleşmektedir. Her periyotta sırası ile doldurma, havalandırma, çökeltme ve boşaltma + dezenfeksiyon işlemi yapılarak suyun arıtılması sağlanmaktadır. Paket arıtma tesislerinde havalandırma süresi ortalama olarak her periyotta 2 saat olmak üzere gün bazında toplam olarak 8 saat olmaktadır.
-
Atıksu arıtma tesisi koku yapar mı?Biyolojik paket arıtma sistemlerinde koku problemi suyun yeterli süre havalandırılmamasından yada suyun havalandırılması için kullanılan ekipmanların kapasitesinin yetersiz kalmasından kaynaklı olmaktadır. Bakteri seviyesi ortalama olarak %30-%40 seviyelerinde bulunan ve düzenli olarak bakımları yapılan paket arıtma sistemlerinde koku problemi oluşmamaktadır.
-
Paket arıtma üniteleri nelerdir?Paket arıtma sistemlerinde havalandırma ve çöktürme üniteleri bulunmakta olup tüm arıtma işlemi tek bir tank içerisinde gerçekleştirilmektedir.